Hoe werkt de voet, enkel en het onderbeen

De voet bestaat uit een ingewikkelde samenstelling van botten, spieren, pezen en banden. Zo zitten er wel 26 botten in de voet die samen 33 gewrichten vormen. Daarnaast zijn er 19 spieren en pezen en maar liefst 107 verschillende gewrichtsbanden die de voet bij elkaar houden en ervoor zorgen dat het z’n functie kan vervullen; ons laten staan en lopen.

Wanneer 1 van de vele onderdelen niet goed functioneert, kunnen er ook uiteenlopende problemen ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld de grote teen scheefgroeien waardoor een hallux valgus ontstaat. Ook kan een ingeklemde zenuw pijn veroorzaken.

Enkel
De enkel is het gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt. Het bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht. Dit wordt verstevigd door gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd. De spieren rondom de enkel zorgen ervoor dat de enkel kan bewegen in verschillende richtingen. Pijn aan de enkel kan acuut onstaan door bijvoorbeeld een verzwikking of geleidelijk door een overbelasting.

Onderbeen
Het onderbeen zit tussen de knie en de enkel in. Het scheenbeen (tibia) lgt aan de voorzijde van het onderbeen. Het kuitbeen (fibula) staat aan de buitenzijde ten opzichte van het scheenbeen. Bindweefsel verbindt kuitbeen en scheenbeen. De onderbeenspieren zijn te verdelen in 3 groepen; 1 aan de voorzijde, 1 aan de achterzijde en  de buitenzijde.

Om een beeld te krijgen van de oorsprong van de klacht, kunt u een afspraak maken of de online fysiotherapie check doen.

Enkel

Bron: Hierhebikpijn.nl