Opgezette handen, voeten of enkels – trombose- brandwonden – overgewicht – na bestraling

Voor wie is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is bedoeld voor mensen met een aangeboren niet goed werkend lymfesysteem. Dit heet primair lymfeoedeem. Ook na bestraling, trauma, of het weghalen van lymfeklieren kan de oedeemtherapeut je helpen bij herstel. Deze vorm van oedeem heet secundair lymfeoedeem. Deze laatste variant ontstaat altijd ten gevolge van een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren.

Effecten van de therapie

Onze oedeemtherapie heeft meerdere effecten.
-vermindering van de vochtopeenhoping
-stimuleren en reactiveren van de spieren en gewrichten
-verminderen van de pijnklachten

Wat is oedeem?

Oedeem betekent vochtophoping. Dit vocht veroorzaakt plaatselijke zwellingen. Als je last heb van oedeem dan is de hoeveelheid vocht in het lichaam te hoog of de verdeling van het vocht is niet zoals het hoort. Het hart, de nieren en de hypothalamus spelen een belangrijke rol in de vochthuishouding van het lichaam.

Hoe ontstaat oedeem?

De oorzaken voor het ontwikkelen van oedeem zijn divers. In het geval van lymfeoedeem kan het aangeboren zijn. Ook het ondergaan van een (gynaecologische) ingreep kan oedeem tot gevolg hebben. Tot slot is er ook veneus oedeem, dit is een zwakte van de vaatwand en komt voornamelijk in de benen voor.

Oedeemtherapie in onze praktijk

Onze praktijk in Soesterberg is ook gespecialiseerd in oedeemtherapie. De therapie houdt in dat de afvoer van het vocht wordt bevorderd. Dit is mogelijk met massage en het doen van oefeningen. Goed resultaat is vaak pas merkbaar na meerdere behandelingen. Oedeem therapie is vooral ook een zaak van geduld. Wil je hierbij hulp ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wat kun je zelf al doen?

-Blijven bewegen is goed voor je. De lymfevaten worden dan geprikkeld om te werken en het vocht zelf af te voeren. Wandelen en zwemmen zijn bijvoorbeeld erg goed om te doen.
-Hygiëne van de huid is erg belangrijk. Vraag ons er gerust naar.