FYSIO BIJ BPPD

 

BPPD staat voor (benigne paroxismale positieduizeligheid) en wordt ook wel positieduizeligheid of draaiduizeligheid genoemd.

Draaiduizeligheid of positieduizeligheid kan worden veroorzaakt wanneer je je hoofd snel van houding verandert. Denk aan omdraaien in bed, achteromkijken, vooroverbuigen en omhoogkijken.

Tijdens zo’n aanval die meestal van korte duur is, kan je ook misselijk worden en er zelfs van overgeven. Wanneer je deze bewegingen langzaam doet, heb je meestal geen last van duizeligheid.

HOE ONTSTAAT BPPD?

Het evenwicht wordt geregeld in het evenwichtsorgaan in je oor. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In deze buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die je maakt. In dit vloeistof zitten kleine kalkkristallen, ook wel gruis genoemd. Wanneer dit gruis zich heeft verplaatst in de vloeistof kan BPPD ontstaan. De kalkkristallen kunnen zich zonder duidelijke oorzaak verplaatsen.

 

FYSIO BIJ BPPD IN ONZE PRAKTIJK

Onze therapeut Uria is gespecialiseerd in BPPD en zal je behandelaar zijn. Hij zal eerst een intake afnemen en onderzoek doen. Wanneer hij heeft vastgesteld dat je last hebt van BPPD, zal hij je behandelen d.m.v. het bewegen van het hoofd. Hierdoor zullen de kalkkristalletjes verplaatsen naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan waardoor de vloeistof weer vrijelijk kan bewegen. Vaak is zo’n behandeling 1 keer nodig. Tijdens of direct na de behandeling kan misselijkheid of overgeven worden opgewekt.

Bij de helft van de mensen met draaiduizeligheid helpt deze behandeling.

 

KAN JE ZELF IETS DOEN AAN BPPD?

Draaiduizeligheid of zoals het woord het al zegt, positieduizeligheid, uit zich wanneer je in een bepaalde positie aanneemt. Het is niet nodig om de bewegingen die de duizeligheid opwekken te vermijden. Het helpt wel als je de bewegingen langzamer uitvoert. Hierdoor wordt het evenwichtsorgaan minder geprikkeld.

De kalkkristallen kunnen ook spontaan verplaatsen zonder aanwijsbare oorzaak en dan gaan de klachten vanzelf over.