Hoe werkt de nek

De nek bestaat uit 7 nekwervels die puntige uitsteeksels hebben naar de achter- en zijkant toe. Door de wervels heen loopt van boven naar beneden het wervelkanaal.

In het wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit een bundel zenuwbanen waaruit de zenuwen links en rechts naar buiten treden. Deze zenuwen lopen vervolgens naar de armen om daar de spieren aan te sturen en het waarnemen van gevoel mogelijk te maken.

Helemaal rondom de nekwervels lopen spieren en gewrichtsbanden. Langs de wervels lopen ook belangrijke bloedvaten die naar de hersenen gaan.

Tussen twee wervels (behalve bij de bovenste wervels) ligt telkens een tussenwervelschijf. Deze schijven maken beweeglijkheid en schokdemping in de nek mogelijk.

Hoe werkt het hoofd

Vanuit de nek lopen verschillende spieren naar het hoofd toe. Deze zorgen ervoor dat we het hoofd in alle richtingen kunnen bewegen. In het hoofd zelf bevinden zich ook nog een hoop spieren waarmee we onder andere het gezicht, de ogen en de kaken kunnen bewegen.

Van en naar de hersenen toe lopen bloedvaten, zenuwbanen en het ruggenmerg. De bloedvaten zorgen ervoor dat het hoofd en de hersenen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. De zenuwen en het ruggenmerg vervoeren en verwerken informatie die van het lichaam afkomstig. Zo kunnen we spieren aansturen en pijn waarnemen.

Verschillende soorten hoofdpijn
Wanneer spieren (langdurig) te strak gespannen staan kan dit leiden tot zogenaamde spanningshoofdpijn. De pijn kan ook afkomstig zijn vanuit een probleem met de zenuwen in de nek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cervicogene hoofdpijn. Hoofdpijn die ontstaat door migraine of medicijngebruik komen ook vaak voor. Clusterhoofdpijn kan hevige pijnscheuten rond het oog veroorzaken. Hoofdpijn rondom het oor kan het gevolg zijn van een slecht functionerend kaakgewricht.

De nek ondersteunt het hoofd en heeft daarmee een zware taak. Het hoofd weegt ongeveer 4-6 kilo en hoort zich netjes boven het midden van de schouders te bevinden. Helaas is dit bij veel mensen niet het geval en wordt het hoofd te ver naar voren gedragen met nekpijn tot gevolg. Maar er zijn heel veel meer bronnen van pijn dan alleen een slechte houding.