Hoe werkt de knie

De termen ‘meniscus’, ‘knieband’ en ‘kruisband’ zijn over het algemeen wel bekend, maar waar ze zitten en wat ze precies voor onze knieen doen niet. Hieronder hebben we het voor u op een rijtje gezet.

In het kniegewricht komen botdelen van het bovenbeen en scheenbeen samen. Omdat ze niet op elkaar passen, zit er tussen de twee botdelen twee menisci (meervoud van meniscus).

Meniscus
Een meniscus is een halvemaanvormig schijfje van kraakbeen dat de drukverdeling in het kniegewricht verdeelt en een schokdempende werking heeft. Er wordt vermoedt dat de mensci bijdragen aan een betere smering van het gewricht, door de in het gewricht aanwezige vloeistof synovia zo goed mogelijk langs het gewrichtskraakbeen te geleiden.

Kraakbeen
Het gewrichtskraakbeen is een heel glad laagje bindweefsel waarmee de over elkaar glijdende botdelen bekleed zijn. Slijtage van dit laagje kraakbeen wordt ook wel artrose (gewrichtsslijtage) genoemd.

Knieschijf
De patella, beter bekend als de knieschijf, schermt de voorkant van de knie af en heeft als belangrijke functie kracht over te brengen naar het onderbeen.

Kruisband
De kruisbanden zitten midden op de knie en houdt het onderbeen op zijn plek bij bewegen.

Tot slot zit er onderaan de knie nog een gewrichtje dat gevormd wordt door het kopje van het kuitbeen en scheenbeen.

Spieren
Er loopt een spier vanuit de heup aan de voorkant van het bovenbeen via pezen bij de knieschijf naar het onderbeen. Deze spier zorgt ervoor dat de knie kan strekken. Aan de achterzijde van de knie lopen de hamstrings die de knie kan laten buigen. De spiergroep aan de voorzijde heet de quadriceps en maakt het buigen van die kant mogelijk.

Er spelen dus heel wat factoren mee om een knie pijnloos te laten bewegen. Hieronder staan enkele aandoeningen.