FYSIOTHERAPIE BIJ BPPD

BPPD staat voor Benigne Paroxismale Positieduizeligheid en wordt ook wel kortweg positieduizeligheid of draaiduizeligheid genoemd.

Draaiduizeligheid of positieduizeligheid kan worden veroorzaakt wanneer het hoofd te snel van houding verandert. Denk aan omdraaien in bed, achteromkijken, vooroverbuigen en omhoogkijken.

Tijdens zo’n aanval die meestal van korte duur is, kunt u ook misselijk worden en er zelfs van overgeven. Wanneer deze bewegingen langzaam worden uitgevoerd, heeft u meestal geen last van duizeligheid.

 

Hoe ontstaat BPPD?

Het evenwicht wordt geregeld in het evenwichtsorgaan in het oor. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In deze buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die worden gemaakt. In deze vloeistof zitten kleine kalkkristallen, ook wel gruis genoemd. Wanneer dit gruis zich heeft verplaatst in de vloeistof kan BPPD ontstaan. De kalkkristallen kunnen zich zonder duidelijke oorzaak verplaatsen.

 

BPPD en fysiotherapie in Soesterberg

Eén van onze therapeuten gespecialiseerd in BPPD zal bij duizeligheid uw behandelaar zijn. Er zal eerst een intake worden afgenomen en onderzoek worden gedaan. Wanneer er is vastgesteld dat u last heeft van BPPD, zal u worden behandeld d.m.v. het bewegen van het hoofd. Hierdoor zullen de kalkkristalletjes verplaatsen naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan waardoor de vloeistof weer vrijelijk kan bewegen. Vaak is zo’n behandeling 1 keer nodig. Tijdens of direct na de behandeling kan misselijkheid of overgeven worden opgewekt.

Bij de helft van de mensen met draaiduizeligheid helpt deze behandeling.

Wat kunt u zelf doen bij BPPD?

Draaiduizeligheid of positieduizeligheid uit zich wanneer u een bepaalde positie aanneemt. Het is niet nodig om de bewegingen die de duizeligheid opwekt te vermijden. Het helpt wel als u de bewegingen langzamer uitvoert. Hierdoor wordt het evenwichtsorgaan minder geprikkeld.

De kalkkristallen kunnen ook spontaan verplaatsen zonder aanwijsbare oorzaak en dan gaan de klachten vanzelf over.

ONZE THERAPEUTEN

 

DAAN GERIATRIE FYSIO CVA SPECIALIST

DAAN

JAN PAUL

OPENINGSTIJDEN

MAANDAG       7.30 – 21.00
DINSDAG         7.30 – 19.30
WOENSDAG    7.30 – 19.30
DONDERDAG  8.00 – 21.00
VRIJDAG         7.30 – 18.00

DE FYSIO

KOPPENLAAN 24
3769 BL SOESTERBERG
T. 0346 35 0335 
INFO@DEFYSIO.NL

ACTUELE INFO: